City Square Developing @ Luxembourg

Winner of Luxembourg's Bauhaereprais in the category 'Space and Landscape Design': LUX - Place de l'Académie in Esch-sur-Alzette, Luxembourg by AllesWirdGut (Photo: Roger Wagner)

Viennese architecture practice AllesWirdGut has just won the prestigious Luxembourg Bauhaereprais (builders award) in the category ‘Space and Landscape Design.’ At a festive gala this week, the firm was presented the award for its project LUX – Place de l’Académie, the architectural design on a former steel mill in Esch-sur-Alzette, Luxembourg.

Winner of Luxembourg’s Bauhaereprais in the category ‘Space and Landscape Design’: LUX – Place de l’Académie in Esch-sur-Alzette, Luxembourg by AllesWirdGut (Photo: Roger Wagner)

Project Description from the Architects:

Between forward-facing high-rise buildings and blast furnaces of the past the new Steelyard square forms the center of Belval Ouest, a city development project which is currently constructed in Luxembourg on the grounds of a former steel mill.

The disused industrial site´s atmosphere was characterized by wideness and roughness as well as pioneer plants such as mosses and birch.

The former situation is necessarily literally covered by the new use and new design. Our major goal was it to let the now hidden qualities shine through the redesign.

Seating areas and new trees are concentrated into islands, which leave empty large areas of space and also serve as focal points in this emptiness.

Aging-capable materials such as concrete, wood and untreated steel in combination with rough detailing make it possible for the patina of the past to return.

Photo: Roger Wagner

 

Photo: Roger Wagner

 

Photo: Roger Wagner

 

Photo: Roger Wagner

 

Photo: Roger Wagner

Photo: Roger Wagner
Photo: Roger Wagner
 

Photo: Roger Wagner

 

Photo: Roger Wagner

Photos: Roger Wagner

Project Details:

Project: City Square Developing
Location: Esch-sur-Alzette, Luxembourg
Client: Agora, société de développement
Competition: 2004
Start of construction: 2006
Completion: 2007, 2008, 2010, 2015
Gross floor area: 10,000m²
Planning: AllesWirdGut Architektur ZT GmbH
Collaborators: Paula Groß, Jan Schröder

BONUS:

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s