Pierres Vives Building @ Montpellier

Pierres Vives by Zaha Hadid

Zaha Hadid has completed a streamlined concrete and glass building for three government departments in Montpellier, France .

The Pierres Vives Building will accommodate the multimedia library, public archive and sports department of the Herault regional government and is due to be inaugurated on 13 September.

Pierres Vives by Zaha Hadid

A recessed section of green-tinted glass runs along the length of the facade, where a first-floor foyer connects the library and offices with shared facilities that include meeting rooms, an auditorium and an exhibition space.

Pierres Vives by Zaha Hadid

These shared facilities are contained inside a curved concrete block, which bursts through the glazing to shelter the main entrance on the ground floor below.

Pierres Vives by Zaha Hadid

Zaha Hadid has also been in the news recently over claims she was to blame for tickets sold at the Olympic Aquatics Centre for seats with restricted views.

Pierres Vives by Zaha Hadid

 

Pierres Vives by Zaha Hadid

Photography is by Hélène Binet.

Here’s some more information from Zaha Hadid Architects:


The Pierres Vives building of the department de l’Herault is characterised by the unification of three institutions – the archive, the library and the sports department – within a single envelope. These various parts of this “cite administrative” combine into a strong figure visible far into the landscape. As one moves closer, the division into three parts becomes apparent. The building has been developed on the basis of a rigorous pursuit of functional and economic logic. However, the resultant figure is reminiscent of a large tree- trunk, laid horizontal. The archive is located at the solid base of the trunk, followed by the slightly more porous library with the sports department and its well-lit offices on top where the trunk bifurcates and becomes much lighter. The branches projecting off the main trunk are articulating the points of access and the entrances into the various institutions. On the western side all the public entrances are located, with the main entrance under an enormous cantilevering canopy; while on the eastern side all the service entrances, i.e. staff entrances and loading bays are located. In this way the tree-trunk analogy is exploited to organise and articulate the complexity of the overall “cite administrative”.

Pierres Vives by Zaha Hadid

Spatial Organisation

The main vehicular access road- both for public visitors as well as for staff and service vehicles, is coming off Rue Marius Petipa, and provides access to either side of the building. The public access leads to the generous visitor car park right in front of the main entrance lobby. The service access is stretched along the opposite side.

Pierres Vives by Zaha Hadid

This longitudinal division of serviced and servicing spaces is maintained within the ground floor along the full length of the building. The front side contains all the public functions of each institution, linked by a linear lobby and an exhibition space in the centre. Above this connective ground level the three institutions remain strictly separated. Each has its own set of cores for internal vertical circulation. The lay-outs of each part follow their specific functional logic.

Pierres Vives by Zaha Hadid

Upon arrival at the main entrance, one is directed from the lobby either to the educational spaces of the archives on ground level; or via lifts and escalators to the main public artery on level 1. This artery is articulated all along the facades as a recessed glass strip and here reading rooms of both archives and library are immediately accessible. Central in this artery and therefore located at the heart of the building, are the main public facilities shared between the three institutions: auditorium and meeting rooms. These shared public functions also form the central volume that projects out from the trunk, providing a grand cantilevering canopy for arriving visitors.

Pierres Vives by Zaha Hadid

Project: Pierres Vives
Location: Montpellier, France
Date: 2002 / 2012
Client: Departement de l’Herault
Size: 35,000 m2

 

via: dezeen.com

Advertisements

One response to “Pierres Vives Building @ Montpellier

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s