OLS house @ Stuttgart

ols00

by:

J. MAYER H. Architects

a hillside home in suburban stuttgart seeks to maximize views of a nearby valley with a composition of filleted corners and sweeping curves, while
also breaking with the gridded residential area replete with stock 1960’s housing developments. a deep, recessed balcony characterizes the sinuous
concrete form and protects the home from solar heat gain thereby continuing an environmentally friendly building system that includes weathered
zinc and solar panels.

the home is intended to maximize landscape views in an otherwise suburban area
image © david franck

(left): a view of the fillet-edged central staircase
(right): the bathroom continues a language of round corners and curves
images © david franck

intended to house a family of four the building’s elevated ground floor is buried into the hillside and divided into a utility room and spa. the open

plan first level contains the gathering spaces. living, dining and kitchen areas are enveloped by floor to ceiling glazing, allowing natural light to
bounce off the curved walls. the full-height windows provide unobstructed views of the valley and garden. upstairs bedrooms and bathrooms are
connected to the lower storeys by a large central staircase, its steps surrounded by folded, curved planes. slats and anti-glare sheeting combine with
industrial materials like screed to create an environmentally conscious architecture that at once invites the landscape to its abstracted interior.

jurgen mayer h. architects OLS house

the sinuous home in buried into a low hill
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
a generous band of glazing optimizes views of the valley
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
the curves are a welcome break from the surrounding 1960\’s developments
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
exterior detail
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
a staircase is enveloped in the curved folds of walls
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
views out to the kitchen and landscape
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
(left): the winding central stair
(right): view from the kitchen
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
a combination of glazing and orientation afford the interiors with plenty of natural light
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
views of the living area
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
interior details show a interplay of light over curved planes
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
a night view reverses the relationship of built form and void
image © david franck
jurgen mayer h. architects OLS house
view of the back porch
image © david franck
via: designboom.com
Advertisements

One response to “OLS house @ Stuttgart

  1. I love the shape and form of this place. Very intriguing and exciting in a way. It is rather stark, though…far too bland, lacks any kind of color, even muted earthy tones or alternative materials, to be a place I feel I could live. If I did, I’d have to deck the walls with giant canvas fine art prints, and bring in some wood with furniture, some earth-toned rugs, etc.

    Amazing form…but lacking in…warmth and comfort.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s