Webb Chapel Park Pavilion @ Dallas

New York practice Cooper Joseph Studio was inspired by Mexican beach huts to insert four pyramidal chimneys behind the concrete exterior of this playground pavilion in Dallas, Texas

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

Sandwiched between a football pitch and a children’s playground, the pavilion offers a sheltered seating area for resting between games as well as picnicking benches for lunchtimes, so Cooper Joseph Studio wanted to keep the space as cool as possible.

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

The architects concealed the four bright yellow chimneys within the chunky concrete structure and each one works in the same way as the traditional Mexican “palapa” huts, drawing hot air upwards to keep the lower level ventilated.

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

“The palapa is a time-tested mechanism for creating shade and encouraging passive air flow in a hot climate,” Cooper Joseph Studio’s Greg Evans told. “Many state parks use a similar form for picnic structures. We took the geometry and embedded it within a different volume, gaining the cooling benefits without the prescribed aesthetic.”

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

Describing the decision to colour them yellow, he explained: “We carefully selected a colour that could resolve itself with both the green landscape and the blue sky visible in the apertures.”

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

The structure of the pavilion is built entirely from concrete and three rectangular columns support the weight of the rectilinear roof.

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

“We were able to lighten the concrete with the use of local fly ash,” said Evans. “We used a rough board formwork to soften the aesthetic.”

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

The two playing fields on either side are at slightly different levels, so the structure is partially sunken into the slope to create three tiered levels of seating on the raised edge.

Webb Chapel Park Pavilion by Cooper Joseph Studio

The Webb Chapel Park Pavilion is one one several new shelters planned in the city’s parks, as replacements for 1960s structures that have decayed over time.

via: dezeen.com

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s