Rose Residence and Office @ Tokyo

norisada maeda atelier: rose residence and office

first image
‘rose’ by norisida maeda atelier, minato-ku, tokyo, japan
all images courtesy of norisida maeda atelier

japanese practice norisida maeda atelier has shared with us their residence and office titled ‘rose’ in a suburb of tokyo. the reinforced concrete

cube implements a positive and negative space spatial concept, named the ‘recto’ and ‘verso’. the recto refers to the three large voids taken out of
the solid volume defined by the visible outer envelope, and contain the social functions such as the lounge parking and entry sequence all closely
connected with the exterior through a full-height glazed skin. the verso in turn is defined by the spaces that would be considered the positive space
within the ‘interior’ walls, and contain the introverted program: the bedroom, study, and garden. the areas where both conceptual forces collide exhibit
an interesting twist, with both characteristics visible it is somewhat unclear if the space is open or closed and creates a dynamic simultaneous expression
of solid and void. glass floor planes allow the user to understand the structural logic of the entire mass by slicing views through several levels and exposing
the curving walls of the removed blocks. a rather simple and raw material palette adds to a modest interior brought to life with the reflection of light off
the smooth carefully treated surfaces.

 

 


exterior spaces at entry level (left) and on the rooftop terrace (right)

 

 


kitchen and living room in the ‘recto’ spaces

 

 


curves concrete walls open on 3/4 sides to the exterior

 

 

 

 


garage space open to the outside, part of the ‘recto’

 

 


circulation space between the recto and verso

 

 

 

 


verso spaces, private study, lit from a skylight

 

 


‘verso’

 

 


view of the exterior of ‘recto’ volumes

 

 

 

 

 

 


bedroom with glass floor sections open to the spaces below

 

 


(left) entry hall
(right) bedroom

 

 

 


caption

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / level 1

 

 


floor plan / level 2

 

 


section

 

 

 

project info:

architects: norisida maeda atelier: norisida maeda, principal in charge; haruyo takeuchi, katutoshi sasaki, project team

consultants: hirokazu in, structural
structural system: reinforced concrete
major materials: exposed concrete, steel, glass
site area: 150.18 m2
built area: 88.20 m2
total floor area: 305.41 m2

 

via: http://www.designboom.com/

Advertisements

One response to “Rose Residence and Office @ Tokyo

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s