el centro de surf de somo @ ribamontan coastline, spain

romero-soto-architects-el-centro-de-surf-de-somo

el centro de surf de somo‘ by romero soto architects creates a place for social interaction between the ribamontan coastline and the street

photo © javier azurmendi

romero soto architects has designed ‘el centro de surf de somo’ to transform an underutilized site at the end of the boardwalk into a surf center for the community.

it is located meters from the infamous shoreline of the ribamontan coastline, where surfing started in spain in the 1960s. here the surrounding shops are open seasonally.

the surf center fills a physical void between a large parking area to the south, and the beach to the north.  it also fills a social void by catering to local surfers and bathers

with surf board storage, lockers, changing rooms, and showers. an interior street allows access from the beach to these areas.

 

‘el centro de surf’ fills a void amongst seasonal shops on the boardwalk in somo, spain
photo © javier azurmendi

the inner street divides the central mass into two distinct buildings, each with their own specific functions. in response to the sloping site

their respective entrances are on different levels. both are indicated by open and inviting glass facades. romero soto architects uses materiality to

highlight the public or private nature of each program. the lower building to the south is more public in nature with its tourist information area

and classrooms. therefore it is enclosed with a glass facade. opaque wood and concrete materials enclose and define more private program

such as the areas for surfers, and supporting administrative functions.

south facade and entrances of  viewed from the parking lot  the isolation of ‘el centro de surf’

photo © javier azurmendi

the heavy concrete structure not only gives ‘el centro de surf’ a definitive visual presence, but it speaks to the sustainable nature of the building.

the thermal mass of the concrete contributes to passive heating and cooling, reducing mechanical loads. the smaller building has a green roof.

however, the most sustainable feature is the response to a community need. in a heavily touristic area, romero soto architects has created a place

of dynamic activity serving the needs of locals and tourists alike.

from the east facade of ‘el centro de surf ‘one sees a terrace overlooking the inner street

photo © javier azurmendi

‘el centro de surf’ is located 20 meters from the beach at the infamous ribamontan shore where surfing began in spain in the 1960s.

photo © javier azurmendi

a terrace becomes a place for locals to relax

photo © javier azurmendi

the composition of terraces create a variety of indoor and outdoor spaces to accommodate a wide range of uses

photo © javier azurmendi

glass facade reveals public program such as a classroom, reading area, and tourist information center

photo © javier azurmendi

locker room designed specifically for surfers

photo © javier azurmendi

indoor surf board storage area

photo © javier azurmendi

romero soto architects el centro de surf de somo designboom

el centro de surf from the infamous ribamontan shoreline
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
a public square is defined by terraces at el centro de surf
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
the cast in place concrete wall is cut away at the east facade to allow visual connections between the various levels
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
el centro de surf is flanked by two sloped squares
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
entrance of el centro de surf from the parking lot
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
the tourist information area entered from the parking lot looks out to an interior street
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
materiality indicate program functions at north facade of interior street
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
interior street where surfers and bathers can pass from the beach to changing areas to the parking area
photo © javier azurmendi
romero soto architects el centro de surf de somo designboom
terraces provide expansive views of the community
photo © javier azurmendi
Advertisements

One response to “el centro de surf de somo @ ribamontan coastline, spain

  1. It appears to be a very good building, I can’t wait to see it! However, It’s a pity every building there is so close to the sea despite this one’s beauty.

    Anyway, I always liked concrete plus wood combinations.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s