Residence @ Kallitechnoupolis

Residence-in-Kallitechnoupolis-by-tense-architecture_ss_6
Athens studio Tense Architecture Network has completed a concrete house that staggers down a hillside in rural Greece.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

Residence in Kallitechnoupolis is a three-storey building that begins near the top of the slope. As it descends, the building widens to create tiered balconies facing out across the landscape.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

Tense Architecture Network describes the structure as a protective shell that shields the house from its neighbours and concentrates views in only one direction.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

“The inclined prism of the shell follows the natural inclination and descends towards the ground via the intensely oblique cut of its eastern front,” says the studio.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

The base of the building cantilevers outwards, making room for a swimming pool on the lowest level, plus an outdoor staircase climbs down one of the side walls to meet a terrace positioned halfway down.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

The architects used concrete for the entire structure, adding a dark tint to the exterior walls so that they contrast with the pale grey interior surfaces.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

“Earthly dark at the outside, lighter in the inside, its colouring is aiming at the maximum possible tension of the shell’s introvertedness,” say the architects.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

Living and dining rooms can be found on the two upper floors, while bedrooms are located on the bottom floor around a series of curved partitions.

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network

See more architecture by Tense Architecture Network »
See more architecture in Greece »

Residence in Kallitechnoupolis by Tense Architecture Network
Upper floor plan – click for larger image

Photography is by Filippo Poli.

 

via: dezeen.com

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s