Koganecho Area Management Center @ Yokohama, Japan

Site-D_architettura-reincarnata

The two projects featured on these pages are located in two different types of environment: the industrial zone of Kurashiki and the metropolitan area of Yokohama. The former is an example of the trend in converting industrial buildings—a practice in which this city on the island of Honshu is a pacesetter. The latter is an experiment in how architecture can save places and be just as profitable as illegal commerce. The project in Yokohama, Japan’s second most populous city after Tokyo, is about the re-functionalisation of an area. Instead, Kurashiki, a pioneering city in the conservation and restoration of historical buildings, is where TNA  have converted a modern industrial building into a museum.

Opening and above: Koizumi Atelier, plan for the renewal project to install cultural activities in the spaces beneath the rail overpass in Yokohama. The operation was entrusted to five architectural offices and extends along a stretch of about 100 m

The Koganecho district of Yokohama and the architecture beneath the overpass

Razed to the ground by American B-29s during World War II, in the postwar period the Koganecho district saw the proliferation of a black market beneath its railway overpass that rapidly became a hotbed of drugs and prostitution. Its drugs were extolled by William S. Burroughs, and Akira Kurosawa used the neighbourhood as a location for his movie High and Low(1963). Until 2005, Koganecho was a red-light district with over 100 tiny chon-no-ma (one-woman brothels) where rivers of alcohol were consumed. After three months of raids, the local police cleaned up the area once and for all, but the economic vacuum that this produced resulted in a shuttered ghost town with all the small businesses closing one by one. But it gave the inhabitants the chance to imagine a different future for themselves and Koganecho.

 

Studio 2A, Yokohama. Photo Tomohiro Sakashita

 

“To be honest, art was the only answer,”[1] says Shingo Yamano , the director of the Koganecho Area Management Center, a non-profit organisation that seeks to inject new life into the district. Working together with the City of Yokohama and the Keikyu railway company, the Koganecho Center has been producing events since 2008 to offer possibilities for artists and local people to interact. Grants have been instituted for residencies of Japanese and international artists interested in working for a period of time in specially appointed ateliers; children’s activities have been promoted and schools enlisted to participate; and finally, workshops have been conceived to involve all parties in a continuative exploration of interests and controversy in the contemporary art world. After these initiatives, funds were raised to build a centre where all the activities could take place.

 

 

Studio 2A. In Yokohama, the aim of the urban renewal project beneath the overpass was to improve the degraded district of Koganecho. Photo Tomohiro Sakashita

 

The general plan is made up of five projects aimed at redefining the abandoned zones according to a spatial grid that takes into account scale, context, materials and existing structures. Five offices—Contemporaries, Studio 2A, Workstation, Koizumi Atelier and Nishikura Architectural Design Office—respectively designed an art gallery, a cafe, an artist’s atelier, a meeting space and an open-air piazza with seating. The projects, which cover a 100-metre-long segment under the train overpass, demonstrate how a lot can be done with very little by reducing expenses to the bone. All of them are an attempt to mediate between the scale of civil engineering and the more intimate and comfortable scale of interior design. The spaces’ very relaxed atmosphere is produced by creating clean-cut volumes without any excessive formal stylistics. The projects are based on a codification of Koganecho’s informal landscape. Their architecture is sophisticated yet simple, made up of thin walls inserted between the arches of the overpass, and the thick pre-existing columns that hold up the railway platform. The materials used—wood, glass and cement—impart a feeling of easy hospitality.

 

 

Workstation was commissioned to design an environment for use as a workshop, exhibition space or atelier. Inside, the combination of columns and W-shaped beams provides a sense of depth that optically enlarges the small space. Photo Tomohiro Sakashita

With Japan’s social and economic system suffering from a maturity crisis and looking for new directions in which to develop, the Yokohama project illustrates an elementary notion: the need to redefine interpersonal relationships by bringing together local people with artists from outside in order to envisage a new future. Places with a great deal of creative potential (the spaces beneath the overpass) were made attractive. Often these places are considered leftovers of modernity, characterised by neglect and dereliction.

Workstation was commissioned to design an environment for use as a workshop, exhibition space or atelier. Inside, the combination of columns and W-shaped beams provides a sense of depth that optically enlarges the small space. Photo Tomohiro Sakashita

The people in charge of the Koganecho Area Management Center stress that they do not hold modern society responsible for crime or uncivilised conditions—to the contrary, they find this moment of transition to be full of potential. Nor do they slate the current policies of the Japanese government, which, despite the fact that the country flirted with nuclear disaster in March 2011, continues to skirt around the idea of a sustainable future. The centre’s operators are well aware that if they do not construct something themselves, no one else will do it for them. Until now, they have been proven right in doggedly pursuing the goals that they have set themselves: the work they have done beneath the overpass has been selected as a pilot scheme for other renewal efforts throughout the prefecture.

Contemporaries, Yokohama. Photo Tomohiro Sakashita

The “Kurashiki system” and TNA
During the Edo period (1603-1868), Kurashiki gradually developed into a river-port city, becoming a hub for the cultivation and distribution of rice. The historical canals have been preserved, as have the warehouses, with their characteristic white walls and black roof tiles. These were the only buildings (along with castles) that were made of stone rather than wood, in the interests of fire safety. In the 1960s, when the ancient centres of Japanese cities were being demolished to make way for modern buildings of dubious aesthetic quality, a group of citizens from Kurashiki, assisted by the municipal administration, drafted a preservation and conversion plan for entire areas of historical interest. The project was so successful that it was dubbed the “Kurashiki system”. In 1991, when the transformation process was complete, the city ranked number one in the League of Historical Site Tourist Attractions with 4.5 million visitors, proving that economic health can be nurtured by re-purposing the industrial sector to make it become part of the cultural system.[2]

Left: the semi-open tiered piazza designed by Nishikura Architectural Design Office has become a particularly lively gathering place. In the morning it accommodates a market, and in the evening a bazaar. The space is also used as a theatre and a venue for artistic performances. Photo Shigeru Ohno. Right: the designers at Nishikura Architectural Design Office opted to build their piazza in wood, thereby creating a strong contrast with the hard materials of the railway line. Photo Shigeru Ohno

The project by TNA lies squarely within the imprint of Kurashiki’s dna in preservation and renewal, but it updates the concept with a work of modern architecture that expands design options. The Kamoi Museum was founded to conserve and exhibit the Kamoi company’s products—initially flypaper, and then adhesive tape made from rice paper. It occupies a two-story factory building inside an industrial area that is still operational. This particular space was once used to mix the glue used in the manufacturing process. The building is rectangular in plan, with a straightforward composition: a glazed ground floor, open to the surrounding landscape, and an upper floor with blind walls and a single ribbon window in the upper rim, which brings light into the interior; and finally, one staircase to connect the two levels.

The semi-open tiered piazza designed by Nishikura Architectural Design Office. Photo Nishikura Architectural Design Office

TNA approached the project in a measured and minimal way, removing all non-load-bearing walls and keeping only the reinforced concrete pillars. They redid the roof, resting it on eight slim iron columns that pierce the floor, passing through square openings positioned at regular intervals—these openings were already present in the floor slab and were maintained intentionally. On the ground floor (one single space), transparent glazing creates continuous visual contact between the indoors and outdoors. A Mini Cooper, covered in Kamoi-produced adhesive, and an obsolete piece of machinery find their places among the wooden tables and chairs of a large multipurpose room, used for meetings and conferences as well as a dining hall for the employees. On the upper level, a minimal display illustrates Kamoi’s company history through examples of formerly used public-image graphics and a variety of objects: a precious collection, seeing that this Japanese company’s products are so utterly refined as to be sold in museum shops the world over.

The pavilion converted into a museum by TNA belongs to the industrial complex of the historic Kamoi company, which specialises in adhesive tapes.The original structural skeleton was left unaltered. Photo Daici Ano

 

Yesterday, today, tomorrow

After the natural disasters of March 2011, Japanese society, which possesses an advanced but ailing economic and social system, has been heading towards an as-yet undefined horizon. This situation has given rise to a range of possibilities—especially in architecture—to evaluate new options and strategies that have no fear of looking at the richness of local construction traditions. Recycling and reuse have always been present in Japanese architecture: think of sashimono, a woodworking technique used by cabinetmakers and artisans of the Edo period. Facing a dearth of raw materials, they conceived a wedge-in building system to produce furniture for the homes of the wealthiest samurai. Once the furniture was no longer needed, the wood was disassembled and used for other purposes. As it was handed down from generation to generation, the wood passed from one form to another, and in so doing progressed to another life, in line with the Japanese credence that objects have a soul that is reincarnated.

 

TNA: the first-floor display area. Originally the building contained the glue paste processing plant, and the six apertures were used for stirring the adhesive ingredients from above. TNA have maintained and emphasised these openings by inserting slim pillars through them to support a floating white ceiling

During the postwar economic boom, when this Asian power almost rose to number one in the world, Japan unreservedly embraced a crazed consumer culture, relegating certain healthy practices and traditions to the back burner. Today, a part of Japanese architecture is attempting to produce buildings that are better suited to our times, and the projects presented here are just a small sample of this nation’s ability to adapt to the circumstances (both natural and economic) with the same strength, dignity and flexibility as bamboo caught in flooding waters. These are not merely renewal projects that aim to be ethically sustainable or conveyers of socialisation. Rather, they are works that aim to open debates and argue with the state of affairs, as only the Japanese know how to do: by means of a gentle and silent provocation that becomes a stimulating example to follow. It is no coincidence that Japan’s history is not made of violent revolutions and battles between generations, because the people know that generational integration and respect for pre-existing values can lead to a new equilibrium. The two projects shown here illustrate how it is possible to salvage areas and the built environment by integrating them into our contemporary necessities. This produces architecture that can become a positive influence on the building of a new future. Salvator-John A. Liotta, Architect and Senior Researcher, Tokyo University

 

This article was originally published on Domus 969 / May 2013

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s