solo pezo @ catalonia, spain

pezo-von-ellrichshausen-casa-pezo-solo-houses-spain-designboom-01 

chile-based firm, pezo von ellrichshausen architects has designed the first home for the solo houses series. now an annual initiative, emerging prominent architecture firms are tasked with encapsulating their design philosophies within a 200 m2 vacation home. innovation and creativity are limitless, providing designers with an opportunity to propose ideal structures with viable budgets. a hollowed monolithic concrete form rises above the landscape providing panoramic views of the matarranya region of spain. a substantial base is hidden amongst the surrounding trees, allowing the inhabitable element to float above the canopy. the volume is rotated such that the corners point in cardinal directions. the circulation consists of a focal courtyard containing a pool, which extends choreographed views through punched fenestration. thick interior concrete walls contain elements needed for service functions while simultaneously providing a heightened sense of privacy and enclosure. living spaces are swept to the perimeter veranda, which serves as a hybrid observation platform with full-height windows that fold back to become and open air balcony. the programs flow seamlessly together, encompassing the inner court without partitions. impressions from the wooden form-works create a surface texture on the monochromatic facade and gives scale to the continuous room. a photovoltaic solar system for electricity, closed loop underfloor radiant heating, onsite waste decanting and water storage create a self supporting and energy efficient residence. further exploration is accommodated on the concealed roof carpeted with native vegetation.

pezo-von-ellrichshausen-casa-pezo-solo-houses-spain-designboom-26


a horizontal structure echoes the natural context
‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


the symmetrical entrance introduces the monolithic concrete structure, emphasising strong verticals and horizontals
‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


tiled walls surrounding the pool provide important shade for cooling in the mediterranean heat
‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


the simplicity of relaxation is expressed with minimal furniture designed by the architects
‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


the floating platform dominates the valley
‘solo pezo’ by pezo von ellrichshausen architects for SOLO HOUSES
image © cristobal palma, courtesy of solo houses


image courtesy of solo houses


pouring the foundation structure
image courtesy of solo houses


image courtesy of solo houses


exterior wall detail
image courtesy of solo houses


interior detail
image courtesy of solo houses


rising high above the tree tops, the house has 360 degree views of the matarranya region
image © solohouses


full-height windows that fold back completely allow play between open and enclosed exterior along the terrace
image © solohouses


veranda overlooking the surrounding landscape
image © solohouses


enclosed pool area with selected views of the surrounding landscape
image © solohouses


floor plan / level 0
image © solohouses


floor plan / level 1
image © solohouses


section
image © solohouses


section
image © solohouses


elevation
image © solohouses


elevation
image © solohouses


section perspective
image © solohouses


model
image © solohouses


process sketch
image © solohouses


process sketch

image © solohouses

 

 

via: designboom.com

 

Advertisements

One response to “solo pezo @ catalonia, spain

  1. Pingback: matias zegers arquitectos: mirador house, chile | Mind Wonder·

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s