Maison Roduit @ Chamoson, Switzerland

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

The Maison Roduit project was completed in 2005 by the Sion based studio Savioz Fabrizzi Architecte. This project included the renovation of a rural house from the 1800’s. Maison Roduit is located in Chamoson, Switzerland.

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte:

“This building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house. It is made up of three adjacent areas on different levels.

On the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building.

The imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character.

The renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole.

The exterior volume has not been changed. The stone façades have been preserved and lined inside with an insulating layer of concrete based on foamed recycled glass (Misapor).
This insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforces the old stone walls and provides thermal insulation. The parts of the façade formerly of timber weatherboarding have been replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber.

The former window apertures have been retained and some larger windows added in order to let more natural light into the main interior spaces and to provide views over the surrounding landscape.

These new windows are flush with the exterior in order to minimise their impact on the volume of the building, as well as to emphasise and make good use of the substantial thickness of the walls.
With its good thermal insulation, controlled ventilation and energy from renewable sources, this renovation complies with the Swiss “Minergie” energy conservation standard.

23 m² of solar panels on the roof produce about 35% of the annual heating requirement (heating and hot water). In harmony with the exterior, the interior is formed from unrefined mineral materials, with its natural stone, exposed concrete and polished screed floors.

Only a few elements, such as the kitchen or the sanitary fittings, are in contrast to this character.”

 

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

 

Car Port, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Concrete, Stone Walls, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Exposed Concrete, Stone Walls, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Exposed Concrete, Stone Walls, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Dusk, Lighting, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Living Space, Exposed Concrete Walls, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Art, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Yellow Kitchen Island, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Kitchen, Exposed Concrete, Yellow Units, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Kitchen, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Large Window, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Art Studio, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Bedroom, Home Office, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Bathroom, Smoked Glass Door, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Ground Floor Plan, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

 

Before, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

 

Before, Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte

Renovation in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte:

“This building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house. It is made up of three adjacent areas on different levels.

On the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building.

The imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character.

The renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole.

The exterior volume has not been changed. The stone façades have been preserved and lined inside with an insulating layer of concrete based on foamed recycled glass (Misapor).
This insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforces the old stone walls and provides thermal insulation. The parts of the façade formerly of timber weatherboarding have been replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber.

The former window apertures have been retained and some larger windows added in order to let more natural light into the main interior spaces and to provide views over the surrounding landscape.

These new windows are flush with the exterior in order to minimise their impact on the volume of the building, as well as to emphasise and make good use of the substantial thickness of the walls.
With its good thermal insulation, controlled ventilation and energy from renewable sources, this renovation complies with the Swiss “Minergie” energy conservation standard.

23 m² of solar panels on the roof produce about 35% of the annual heating requirement (heating and hot water). In harmony with the exterior, the interior is formed from unrefined mineral materials, with its natural stone, exposed concrete and polished screed floors.

Only a few elements, such as the kitchen or the sanitary fittings, are in contrast to this character.”

Photos By: Thomas Jantscher

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s