gammel hellerup gymnasium @ Hellerup, Denmark

BIG-architects-gammel-hellerup-gymnasium-GHG-junckers-industrier-designboom-05

BIG architects: gammel hellerup gymnasium, denmark
image courtesy of  junckers industrier

BIG has just completed the gammel hellerup gymnasium, a new sustainable sports facility for old hellerup high school in denmark, bjarke ingels’ own alma mater. characterized by a long span undulating roof, the subterranean multipurpose hall is a welcome update to the existing yellow brick building and expands on the human-scaled architecture that so characterizes the existing building. the placement of the volume five meters below ground ensures a climate-controlled environment and relatively low environmental impact. the gestalt of the architecture is a soft, curved wooden roof that serves two functions as an interior and exterior skin. above grade, the structure behaves as an informal meeting space and long social bench; while the ribs render the interiors an uninterrupted, open plan space. aside from being completely geothermally heated by solar cells, the gym employs passive lighting strategies like a number of skylights the lend a visual airiness to the raw concrete walls. sinuous rafters lend a dynamism to the interior, in part due to a striking use of solid ash. the white-pigmented wood also clads the high-performance sports floors with built-in underfloor heating. this inner envelope boasts the world’s lowest construction height for the specialty flooring crafted by local experts at junckers sports floor.

 


the long span roof doubles as a casual social space above grade
image courtesy of gammel hellerup gymnasium

image courtesy of gammel hellerup gymnasium

the design was meant to reference a molehill
image courtesy of gammel hellerup gymnasium

the wooden undulation acts as a long social bench
image courtesy of junckers industrier

a smattering of skylights fills the space with a sense of airness
image courtesy of junckers industrier

 


raw concrete walls are awash with light
image courtesy of junckers industrier

 

 


high performing solid ash floors are temperature-regulated from below
image courtesy of junckers industrier

 

 


wall section of the curved roof
image © grontmij architectural engineering

 

BIG architects gammel hellerup gymnasium
image courtesy of BIG architects
BIG architects gammel hellerup gymnasium
image courtesy of BIG architects
BIG architects gammel hellerup gymnasium
image courtesy of BIG architects
BIG architects gammel hellerup gymnasium
image courtesy of BIG architects
BIG architects gammel hellerup gymnasium
image courtesy of BIG architects
originally posted on dezeen.com
Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s