CONCRETE STUDIO @ Austin, Texas

RFFront Angle

by: Mell Lawrence Architects

This sculptural structure, built entirely from poured-in-place concrete, houses the studio of a creative couple who are avid gardeners. The workspace is tucked into a hillside with a garage and storage area below. It resides amongst a family of structures in the surrounding two-acre garden as a tectonic object that celebrates both the textural and aesthetic qualities of the concrete material. Locally-built operable steel windows allow for ample ventilation and varied light qualities to brighten the interior. A large skylight sliced from the north corner provides even light all day while a south window welcomes dappled light filtered through Live Oak trees. The large sliding door to the east captures morning sun and cool breezes while opening the building’s face to the formal lawn that is shared with the main residence. The exterior concrete is formed into raised panels reminiscent of reptilian scales. This texture catches light and animates the monolithic volume as shadows move across the walls and bring the volume to life as an enduring element in the ever-changing garden environment.

RFFront Angle

 RFFront Angle

RFFront Angle

RFFront Angle

RFFront Angle

RFFront Angle

RFFront Angle

RFFront Angle

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s