House O @ the ocean-side, Japan

There is something monumental and elemental about this materially-simple, ocean-side dwelling, which wraps, twists and bends to create spaces without the need for distinct, stand-alone interior partition walls.

Sou Fujimoto designed House O around client desires: they wanted their Pacific Ocean residence outside of Tokyo to engage its surroundings, but also remain relatively open in plan. The first goal was accomplished with many angles of view and floor-to-ceiling windows – the latter, however, shaped this unique house even more fundamentally.

Board-formed concrete on the outside and stacked wooden slats on the inside trace angular kinks in straight walls, deforming to accommodate partial rooms and create both divisions  and connections within the building.

Outside, the stone-gray surfaces stand out as rectilinear anomalies in the landscape, but the shapes and materials also begin to blend with the organic rough-rough cliff in a way that is surprisingly contextual at the same time.

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s