Summerhouse Lagnö @ Stockholm, Sweden

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

All photos ©  Åke E:son Lindman, Lindman Photography with the courtesy of Tham & Videgård Arkitekter.

Let’s admit: most of us have a weakness for house-shaped houses. There is something about the simplicity of this shape that comforts us. We have been through cubes and even round ones, but at the end of the day, a house is just a house: with a pitched roof and parallel walls.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Stockholm-based architecture firm Tham & Videgård Arkitekter gives us even more in a single summer cottage: a row of houses. The concept is so strong, that even the opening between the two buildings is covered with a transparent pitched roof.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

The Stockholm archipelago is a popular weekend destination for Stockholmers in the summer. Some of the islands are so isolated though, that they are not accessible by car, which makes the construction process very difficult, and also determines the building material. In this case, even heavy transport was possible, so the architects and the owner decided to use concrete for a basically maintenance-free house.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

The building is situated just where the forest opens up to the see on the south slopes of the island. The architects made sure whoever stays in the house, doesn’t miss a glimpse of the nature and a cool breeze from the sea: the south facade opens up to the sight both visually and physically. The bedrooms row up on the north side of the house, receiving light from above through skylights. There is one ‘regular’ window on the north side though, and it belongs to the kitchen.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

The terrace, the interior floors and the facades were made of natural colored in situ cast concrete with plywood formwork. The continuity of the material and the openings makes it feel like the space is just “a niche in relation to the archipelago landscape outside” – say the architects. The landscape that is mostly a granite bedrock, that relates to a heavy concrete structure much better than to a light wooden cottage.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

You get a very good sense of the shape of the building even when you are inside: each room forms a little house itself.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Light coloured materials and tiles on the ‘ceiling’. I love every little detail of this kitchen.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

You don’t need paintings on the wall or a flat screen TV if you have a view like this: 

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

Photos © Åke E:son Lindman, Lindman Photography with the courtesy of Tham & Videgård Arkitekter.

Facts sheet:

Architects: Tham & Videgård Arkitekter
Team: Bolle Tham and Martin Videgård (Chief architects)
Anna Jacobson (Project architect)
Interior: Tham & Videgård Arkitekter
Landscape design: Tham & Videgård Arkitekter
Structural engineer: Sweco, Mathias Karlsson
Address: Undisclosed
Client: Private
Built area: 140 m2
Project: 2010
Completion: 2012

Advertisements

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s